sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Sindromul vindecării spontane cu cartea de vizită a terapeutului în mână


”Nu știu de ce n-am făcut asta mai devreme” a spus un client, la a doua ședință de consiliere psiho. Cuvinte foarte diferite de cele cu care a deschis prima noastră întâlnire. Îmi spusese atunci că i se pare că a venit degeaba, realizând pe drum că nu are de fapt probleme, că se simte bine, capabil de orice provocare. 

Și nu e un caz unic. Sunt cercetări care arată că peste jumătate dintre cei care intenționează să intre în cabinetul unui psiholog renunță chiar înainte de prima întâlnire. (Restul de până la două treimi abandonează prematur, după două, trei sedințe.) 

Îi spun, în glumă, ”Sindromul vindecării spontane cu cartea de vizită a terapeutului în mână”. (Un nume mult prea lung, nu s-ar califica nicicând pentru un manual de diagnostic.) Și nu pot contesta că, uneori, chiar asta se întâmplă. Plasticitatea extraordinară de care poate da dovadă ”psyche” face posibile și astfel de miracole. 

Privind celelalte cazuri există, în literatura psiho, nenumărate ipoteze. Odată, că schimbarea provoacă oarecare spaimă și-n orice caz e incomodă. Apoi, ne vine greu să ne deconspirăm în fața altora și încă și mai greu să ne cunoaștem pe noi înșine. O minimă responsabilitate pentru cum actionăm nu vine întotdeauna la îndemână. În topul listei: ne este teamă că vom părea ”nebuni” în ochii proprii sau ai anturajului, ne este rușine sau penibil să admitem că ne-ar prinde bine un ajutor. Situația pare gri dar, pentru mine, tabloul este incomplet până aici.

Momentul acela în care, indiferent din ce motiv, îți spui că te descurci și singur este momentul în care, fără să-ți dai seama, ai apelat la reziliența ta, ți-ai activat resursele de a face față și tendința naturală către echilibru. Vezi soluții la care nu te-ai gândit până atunci, îți amintești că poți să apelezi la prieteni, găsești în tine rezerve de speranță.

Când inconfortul de-a apela la psiholog îți schimbă perspectiva asupra vieții astfel încât te vezi stăpânul și nu datornicul problemelor tale, profită din plin de acest moment. Păstrează, conștientizează acea trăire, și vei surprinde ce înseamnă experiența vindecării, echilibrul pe care-l căutăm și în ședințele de terapie. 

Și dacă observi, în timp, că îți e greu să iți păstrezi această perspectivă, dacă constați că vechile bătăi de cap revin și tu nu mai găsești resurse să le pui la locul lor, recheamă experiența rezilienței tale, devino conștient că poți și singur și.. fă o vizită la psiholog. E un paradox, știu, dar funcționează.

Ne poți contacta:
Florentina Lăscuț – Psihoterapeut Gestalt
Telefon: 0728 100 912,
E-mail: lascutflorentina@yahoo.com

Monica Manu – Consilier Terapie Cognitiv-Comportamentală
Telefon: 0745 152 808,
E-mail: manumonica08@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu